Baby met twee verschillende oren

Als een kindje geboren wordt tellen we de vingers en de teentjes en checken we met de gehoorscreening het gehoor. Door verloskundigen of kraamzorg wordt er eigenlijk niet of nauwelijks naar de vorm of stand van de oortjes gekeken.

Vaak wordt een afwijkende vorm opgemerkt door de ouders of zelfs opa of oma. “Het ene oortje ziet er anders uit” geven ouders dan aan bij de kraamzorg. Het antwoord dat ze krijgen is dan vaak: “dit trekt wel weer bij”

Ouders zijn er niet altijd gerust op en gaan dan zoeken op internet. Uiteindelijk komen ze terecht bij EarWell en blijkt dat de oorafwijking zonder behandeling niet zal bijtrekken en in sommige gevallen zelfs erger kan worden.

Ongelijke oren

lop oorLop oor i.c.m. Stahl’s oor

Veel oorafwijkingen komen enkelzijdig voor. Het komt dus voor dat één oortje er anders uit ziet dan het andere. Vaak wordt dit veroorzaakt door druk in de baarmoeder. Als het oortje gevouwen tegen de wand van baarmoeder aan heeft gelegen, kan het zich niet helemaal normaal ontwikkelen. Er kan dan een lob oortje ontstaan. Conchal crus is ook een afwijking die vaak enkelzijdig voorkomt. Je baby heeft dan ongelijke oren.

Als deze afwijkingen in de eerste week niet bijtrekken worden ze over het algemeen in de loop van de maanden steeds zichtbaarder. Daarom is het belangrijk dat ouders, maar ook verloskundigen en kraamverzorgsters op de hoogte zijn van de verschillende oorafwijkingen.

Behandeling van 4 tot 6 weken

Vaak zijn ze heel eenvoudig en zonder pijnklachten met EarWell te behandelen. Na 4-6 weken heeft het oortje weer een normale vorm en heeft je baby weer twee dezelfde oortjes.

Neem contact met ons op voor meer informatie!